Elérhetőségek

 • +36(1)239-4736
 • +36(31)782-5096
 • drszilagyiattila@allatorvosilabor.hu

Nyitvatartás

 • Hétfőtől - Péntekig: 8:00 - 21:00
 • Szombat: Zárva
 • Vasárnap(ügyelet): 9:00 - 14:00

 

 "Mert a kutyának is van vércsoportja."

Ön tudja kedvence vércsoportját?

Sajnos a köztudatban kevésbé elterjedt, hogy az emberhez hasonlóan kuytusunknak, cicusunknak is van vércsoportja. Ennek meghatározását laboratóriumunk rutin szerűen végzi.

 

 

 

 

Milyen esetben lehet szükség vér transzfúzióra?

A vérátömlesztés életmentő lehet a vér sejtes elemeinek megfogyásakor pl. akut vérzés, vérszegénység, vérlemezke számbeli vagy funkció csökkenése, illetve a folyadékvolumen csökkenésekor. A vérátömlesztés segítségével pótolhatóak a vérplazma fehérjéi fehérjevesztéses szindrómákban vagy súlyos fehérje emésztési és felszívódási zavarokban. A véralvadási faktorok is a vérplazma fehérjéi közé tartoznak, ezek pótlása szükséges véralvadási zavarokban, súlyos májfunkció-zavar, alultápláltság, K-vitamin blokkoló hatású patkányméreg mérgezés, vagy alvadásgátló gyógyszermérgezés esetén.

Milyen kutya lehet donor?

Donor kutyáink egészséges és barátságos, 1-8 év közötti korban lévő, testtömege 25 kg-ot meghaladó ebek. Mindegyik rendelkezik érvényes kombinált oltással parvovírus, szopornyica, fertőző kutya hepatitis, leptospirosis és parainfluenza ellen. Véradás előtt minden kutya átesik laboratóriumi vizsgálatokon, készül rutin vérkép (mikroszkópos vérparazita és mikrofilária vizsgálattal együtt), szerológiai gyorsteszt Dirofilaria immitis, Ehrlichia spp., Anaplasma spp., Borrelia burgdorferi ellen, valamint vércsoport vizsgálat.

Megrendelőlap letöltése állatorvosi vérkészítmény kiadásához 

Laboratóriumunkban rendelkezésre álló vérkészítmény típusok

 • Friss teljes vér

  Tartalmazza a vér összes elemét (vörös- és fehérvérsejteket, vérlemezkéket, plazma fehérjéket és az összes véralvadási faktort). Frissen való felhasználás esetén a levétel után a lehető legrövidebb időn belül be kell adni és nem szabad hűtőben tárolni, így elkerülve az alacsony hőmérséklet okozta károsodásokat.

 • Tárolt teljes vér

  Tartalmazza a vörösvérsejteket és a plazmafehérjéket. 28-35 napig tárolható hűtőben, attól függően, hogy milyen alvadásgátló folyadékot használunk.

 • Vörösvérsejt (vvs) koncentrátum (additív oldatban)

  A vörösvérsejt koncentrátum az egyszeri teljes véradásból származó vörösvérsejt mennyiség, amelyről a centrifugálás során eltávolítottuk a plazma nagy részét. A koncentrátum hűtőben 28-35 napig tárolható, attól függően, hogy milyen additív folyadékot használunk.

 • Friss fagyasztott plazma

  A teljes vér levétele után 8 órán belül alacsony hőmérsékleten szeparált és fagyasztott plazma. Fagyasztás után 1 évig tárolható -20 °C alatt.

 • Fagyasztott plazma

  A teljes vér levételétől számítva több mint 8 óra után szeparált és fagyasztott plazma, valamint 1 évnél tovább tárolt friss fagyasztott plazma.

A célzott komponens terápia előnyei

A korábban leggyakrabban használatos teljes (friss vagy tárolt) vérátömlesztés helyett az utóbbi években áttevődik a hangsúly a célzott vérkészítmény-terápiára, ahol azokat a vérelemeket pótoljuk, amelyek az adott kórképben megfogynak. Ez lehetővé teszi az értékes véregységek racionálisabb felhasználását, egyben hozzájárul a beteg szervezetének kisebb megterheléséhez. Ne feledjük, hogy vértranszfúzió nagy mennyiségű, a szervezetnek idegen biológiai anyag átömlesztése, ami immunológiai reakciót vált ki a recipiensnél, ezért arra kell törekednünk, hogy csak a szükséges elemeket adjuk az adott klinikai körülmények között.

Elvégzendő vizsgálatok a transzfúzióra szoruló kutyáknál

 • vércsoport meghatározás
 • Coombs-teszt
 • Keresztagglutinációs próba
A gazdi, vagy az állatorvos rendelkezésére bocsátott vérkészítményekről minden esetben egy donor adatlap készül, melyben a vért adó eb adatai, a szűrővizsgálatok eredményei, a vércsoport, a vérvétel illetve a felhasználhatóság ideje is szerepel!

További információért hívja Dr. Szilágyi Attila laboratóriumvezető állatorvost a +36(30)961-5812 számon.

Készleten lévő vérekkel kapcsolatban a +36(1)239-4736-os telefonszámon kollégáink adnak felvilágosítást.